Paneuropa-bevegelsen

Paneuropa-bevegelsens første flagg.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Paneuropa-bevegelsen er en partiuavhengig organisasjon med adelige katolsk-konservative røtter som jobber for europeisk føderasjon. Organisasjonens fulle navn er Den internasjonale paneuropeiske union.

Faktaboks

Etymologi

av pan- og Europa

Organisasjonen ble startet av den østerrikske greven Richard Coudenhove-Kalergi, basert på ideene han utviklet i boka Paneuropa (1923). Coudenhove-Kalergi stiftet organisasjonen i Wien i 1926. Medlemmer i organisasjonen var i stor grad fra høyere lag av europeiske samfunn, med mange topp-politikere, kulturtopper og adelige.

Bevegelsen var spesielt innflytelsesrik blant katolske kristen-konservative, og ideene og kontaktene skapt gjennom organisasjonen kom til å ha en effekt på europeisk integrering etter andre verdenskrig.

Paneuropa-bevegelsen er fortsatt aktiv. Fram til sin død i 1973 var Coudenhove-Kalergi president. Erkehertug Otto von Habsburg var president fra 1973 til 2004. Den nåværende presidenten er Alain Terrenoir, og den svenske Moderaterna-politikeren grevinne Walburga Habsburg Douglas (datter av Otto von Habsburg) er visepresident.

Bevegelsens flagg har en rødt kors på gullbunn, i senere år lagt over EU-flagget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg