Faktaboks

Uttale
ˈåksfədʃə
Radcliffe Camera i Oxford
Radcliffe Camera er en av de mest kjente bygningene i Oxford. Den er tegnet av James Gibbs og ble oppført i 1737-1749 for å huse Radcliffe Science Library. Biblioteket ble flyttet til Oxford University Musem i 1861, og Radcliffe Camera er i dag lesesal for Bodleian Library.
Radcliffe Camera i Oxford
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Oxfordshire er et fylke og et historisk grevskap i Storbritannia, England, nord for øvre Themsen. Fylket hadde 653 798 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 2605 kvadratkilometer. Oxford er administrasjonssenter og hjemsted for det berømte Oxford University.

Oxfordshire er et bølgende og fruktbart sletteland som består av to opplandsområder som er delt av en 16 kilometer bred dal. Nordvest i fylket ligger North Oxfordshire Heights som ved Edgehill stiger til en høyde på 210 meter over havet. Themsen renner østover fra Cotswold Hills mot Oxford, der den opptar elvene Windrush, Evenlode og Cherwell, før den renner sørover og deretter videre øst mot London.

Landbruk er fortsatt viktig i Oxfordshire, med korn- og fruktdyrking, særlig i Vale of White Horse, og sauehold, melk og storfe. Jernmalm blir utvunnet ved Banbury. Det største industrisenteret ligger i Cowley, en forstad til Oxford, men både Banbury og Witney er også viktige sentre. Industrien omfatter motorkjøretøyer, tekstiler, papir og jordbruksutstyr. Turisme med tilstøtende tjenesteytende næringer er omfattende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg