Otto Müller

Faktaboks

Otto Müller
Uttale
mˈy-
Født
1874
Død
1930
Otto Müller. To kvinnelige halvakter, ca. 1919.
Museum Ludwig, Köln.. Falt i det fri (Public domain)

Otto Müller, tysk maler og grafiker. Som medlem av kunstnergruppen Brücke fra 1910 til 1913 etablerte han seg som en av de sentrale ekspresjonistene i Tyskland. Det essensielle temaet i Müllers kunstnerskap var å fremstille harmoni mellom mennesket og naturen. Hans skildringer viste en lengsel mot en enkel og naturlig levemåte, og et spesielt yndet motiv var nakne menneskefigurer, gjerne badende kvinner, i en arkadisk setting.

Hans ekspresjonistiske formspråk innlemmet elementer fra både primitivisme og kubisme: forenklede ansikter, stiliserte kropper og et overordnet fokus på angulære former. Fargebruken var ofte preget av brutte, dempede farger. I forhold til de andre Brücke-kunstnernes oppildnende og intense uttrykk fremsto Müllers form for ekspresjonisme som roligere, mildere og med et tydeligere fokus på den dekorative effekten.

Han holdt fast ved sitt maleriske formspråk videre i sin senere karriere, men etter hvert fremtrådte også rene landskaper og portretter av sigøynere som hovedmotiver. Müller ble ansatt som professor ved akademiet i Breslau (Wroclaw) i 1919 og beholdt denne stillingen frem til sin død i 1930.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg