Faktaboks

Otto Müller
Uttale
mˈy-
Født
16. oktober 1874, Lubawka, Polen
Død
24. september 1930, Wrocław, Polen
To kvinnelige halvakter
Otto Müllers ekspresjonistiske formspråk innlemmet elementer fra både primitivisme og kubisme: forenklede ansikter, stiliserte kropper og et overordnet fokus på angulære former. To kvinnelige halvakter, cirka 1919, Museum Ludwig, Köln.
To kvinnelige halvakter
Av .

Otto Müller var en tysk maler og grafiker. Som medlem av kunstnergruppen Brücke fra 1910 til 1913 etablerte han seg som en av de sentrale ekspresjonistene i Tyskland. Det essensielle temaet i Müllers kunstnerskap var å fremstille harmoni mellom mennesket og naturen. Hans skildringer viste en lengsel mot en enkel og naturlig levemåte, og et spesielt yndet motiv var nakne menneskefigurer, gjerne badende kvinner, i en arkadisk setting.

Formspråk

Hans ekspresjonistiske formspråk innlemmet elementer fra både primitivisme og kubisme: forenklede ansikter, stiliserte kropper og et overordnet fokus på angulære former. Fargebruken var ofte preget av brutte, dempede farger. I forhold til de andre Brücke-kunstnernes oppildnende og intense uttrykk fremsto Müllers form for ekspresjonisme som roligere, mildere og med et tydeligere fokus på den dekorative effekten.

Han holdt fast ved sitt maleriske formspråk videre i sin senere karriere, men etter hvert fremtrådte også rene landskaper og portretter av sigøynere som hovedmotiver. Müller ble ansatt som professor ved akademiet i Breslau (Wroclaw) i 1919 og beholdt denne stillingen frem til sin død i 1930.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Otto Müller

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg