Otto Julius Bierbaum

Faktaboks

Otto Julius Bierbaum

Martin Möbius (pseudonym)

Uttale
bˈi:r-
Født
28. juni 1865, Grünberg (Niederschlesien)
Død
1. februar 1920, Kötzschenbroda (ved Dresden)
Otto Julius Bierbaum i sin cabrio Adler i 1902

Artikkelstart

Otto Julius Bierbaum var en tysk forfatter, journalist og redaktør. I tillegg til at han var en mye lest lyriker i sin samtid ble han berømt for å ha skrevet den første tyskspråklige litterære teksten om en bil.

Bierbaum er mest kjent som lyriker og for sine romaner med motiver fra bohemlivet, blant annet Stilpe. Ein Roman aus der Froschperspektive (1897, Stilpe. En roman fra froskeperspektivet) og Prinz Kuckuck; Leben, Taten, Meinungen und Höllenfahrt eines Wollüstlings (1907, Prins Kuckuck: Liv, gjerninger, meninger og en levemanns reise til helvetet), med tydelig satirisk budskap til det tyske småborgerskap.

I 1902 foretok han en bilreise sammen med sin kone. I en kabriolet av merket Adler var de de første som kjørte over Gotthardpasset med bil. Han skrev en bok om reisen, Eine empfindsame Reise im Automobil (1903, En kjenslevar reise med bil). Dette er den første reiseskildringen som omhandler en bil i den tyske litteraturen.

Bierbaum markerte seg også som kabaretforfatter. Bierbaum var redaktør for kulturtidsskriftene Pan og Die Insel samt en kort periode (1893) også for Neue Deutsche Rundschau.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg