Oscar Bernadotte, svensk (og til 1888 norsk) prins; nest eldste sønn av daværende arveprins Oscar (senere kong Oscar 2).

Ved fødselen var Oscar arveberettiget prins av Sverige og Norge, og han fikk ved dåpen den svenske tittelen hertug av Gotland. Han ble utdannet som sjøoffiser og tjenstgjorde i den svenske marinen i 1879–1903, det siste året med rang av viseadmiral. Oscar ble grepet av en evangelisk vekkelsesbevegelse, helgelserörelsen, som oppstod i Sverige i 1880-årene, og han var aktiv i en rekke kristelige og sosiale organisasjoner, blant annet som formann i Sveriges KFUM 1892–1943 og i den svenske samemisjonen 1899–1934.

I 1888 inngikk han ekteskap med den svensk-finske adelskvinnen Ebba Henrietta Munck af Fulkila (1858–1946). Ved ekteskapet mistet han arveretten til den svenske og den norske tronen, men hans far kongen gav ham isteden en nyopprettet svensk adelstittel som ikkekongelig prins og tillatelse til å benytte slektsnavnet Bernadotte. I 1892 ble han av sin morbror, storhertug Adolf af Luxembourg, opptatt i den luxembourgske adel som fyrste (prins) og greve med tittelen Bernadotte av Wisborg.

Oscar og Ebba Bernadotte fikk i alt fem barn, blant annet diplomaten og filantropen Folke greve Bernadotte (1895–1948).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.