Faktaboks

Nima Yushij

Egentlig navn: Ali Esfandiyari

Født
12. november 1895, Landsbyen Yush i Mazandaran i Nord-Iran
Død
3. januar 1960, Teheran
Levetid - kommentar
Ulike kilder opererer med ulike fødselsår: 1895 og 1897
Nima Yushij
Nima Yushij
Av /𝒲.

Nima Yushij regnes som opphavsmannen til moderne persisk poesi som på persisk kalles «ny poesi» (she’r-e no, شعر نو). Dette har hatt betydning for alle senere poetiske hovedretninger i Iran.

Yushij gikk sine første skoleår på en tradisjonell skole (maktab) i landsbyen Yush i Mazandaran i Nord-Iran hvor han ble undervist av en mulla. Senere flyttet familien til Teheran, og han begynte på den romersk-katolske skolen Saint Louis i Teheran, hvor han lærte fransk og kom i kontakt med europeisk litteratur. Hans lærer Nezam Vafa var også poet og bidro til Yushijs utvikling som poet.

Tidlig skrev han i den klassiske stilen. Senere brøt han med denne. Og det er nettopp Yushijs brudd med den klassiske persiske prosodiens genrekrav som var nyskapende og som har gitt ham en fremtredende plass i den moderne iranske litteraturhistorien. Yushijs brudd med den klassiske diktningen besto i annen bruk av rytme og rim, og i en språkbruk som sto nærmere talespråket. Også hans valg av temaer bryter med de klassiske diktene. Han anses av mange som en symbolist.

Yushijs samtid var preget av samfunnsbrytninger og endring. Mange ønsket endring også i kunsten. Prosaen hadde allerede endret karakter, delvis påvirket av kontakt med Europa og oversettelse til persisk av europeiske, særlig franske, forfattere. Yushij hadde kontakt med moderne prosaister som blant andre Mirza M.A. Jamalzade og Sadeq Hedayat.

Rundt 1920 publiserte han et langt dikt kalt «En falmet fortelling» (Qesse-ye rang-paride). Diktet var utformet etter klassisk persisk diktnings krav til bruk av rytme og rim. Men innholdet var et brudd med den klassiske stilen idet temaet var hans eget liv, samt at han uttrykte samfunnskritikk.

At Yushij tok opp samfunnsforhold i diktet, speiler hans samfunnsengasjement på venstresiden. Han ønsket å tilpasse diktingen det moderne Irans behov. Derimot anså hans kritikere diktene hans som underkastet utenlandsk påvirkning.

Motstanden mot hans nye stil medførte også problemer med å publisere. Med tiden fikk han mulighet til å publisere blant annet i magasinet Musikk, og også i flere venstreorienterte publikasjoner som oppsto i det politiske tøværet rundt tiden da Reza shah Pahlavi ble tvunget til å abdisere i 1941.

Publiseringen av diktene Føniks (Qoqnus) og Ravn (Ghorab) i henholdsvis 1937 og 1938 er eksempler på dikt hvor Yushij markerte seg som en bærer av et nytt poetisk uttrykk. Utgivelsen av diktsamlingen Eventyr (Afsane) i 1950 anses som et manifest for den nye poesien.

Nima Yushijs bidrag til utvikling og endring av persisk poesi er betydelig. Han anses som en forløper for svært mange av de etterfølgende poeter.

Utgivelse på norsk

  • To av hans dikt er publisert i "Fuglen var bare en fugl. Persiske dikt for barn" (2015), en oversettelse av boka She'r bara-ye kudakan (1972)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Karimi-Hakkak, Ahmad og Talattof, Kamran (2004): Essays on Nima Yushij: Animating Modernism in Persian Poetry. Brill.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg