mulla

Artikkelstart

Mulla er en islamsk ærestittel som vanligvis brukes om religiøse lærde i Vest-Asia og Iran. I Sør-Asia brukes som oftest tittelen mawlana «vår mester« eller «herre».

Faktaboks

Etymologi

av arabisk mawla (mester, herre)

Også kjent som
molla, mullah

Mulla-tittelen anvendes både i sunni- og sjia-islam, og sier ikke noe om graden av lærdom eller formell kompetanse. I et religiøst miljø kan en person som vier seg til religiøse studier og religiøs praksis bli omtalt som mulla.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Hallstrøm Eriksen

Kunne ønske meg at artikkelen utdypes litt slik at svaret på følgende spørsmål framgår: Når Faraj Ahmad Najmuddin (som jeg tror er sunni) kaller seg for "Mulla Krekar", hva betyr da tittelen? Bare at han selv velger å kalle seg for mulla?

svarte Kari Vogt

Hei og takk for spørsmålet. Det ingen formelle krav til bruk av tittelen - den anvendes ganske fritt om en religiøst interessert og kyndig mann. Som det står i artikkelen: "Mulla-tittelen anvendes både i sunni- og shia-islam, og sier ikke noe om graden av lærdom eller formell kompetanse. I et religiøst miljø kan en person som vier seg til religiøse studier og religiøs praksis bli omtalt som mulla." Mulla Krekar har selv valgt å bruke denne tittelen, og hans sympatisører anvender den. Mvh. Kari Vogt

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg