Faktaboks

Newhaven
Uttale
nju:hˈeivn

Newhaven er en havneby i Storbritannia, England, i grevskapet Sussex, ved Ouses utløp i Den engelske kanal. Byen hadde 12 232 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Fiskeflåter har hatt tilhold i Newhaven i mange hundre år, men landsbyen hadde liten maritim betydning før jernbanen kom til Lewes i 1847 og muliggjorde en forlengelse til Newhaven, finansiert av London Brighton og South Coast Railway. Jernbanen finanserte også forbedringer av havnen slik at den kunne åpnes for ferjetrafikk og snart ble byen den viktigste for transport til og fra det europeiske kontinentet. I dag har Newhaven ferjeforbindelse til Dieppe i Frankrike.

Newhaven fort og militærmuseum ligger på toppen av byens vestlige klippe og ved siden av fortet ligger Castle Hill naturreservat. På østsiden ligger Ouse Estuary naturreservat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg