Faktaboks

Neskaupstaður
Uttale
nˈeskaupstaður
Neskaupstaður

Neskaupstaður ligger på en smal landstripe under det 625 meter høye Hrútatindur, og er trolig den byen på Island som er mest utsatt for snøskred. Et skred i 1974 tok livet av 12 mennesker. Det er bygd omfattende forbygninger mot snøskred som ses i forgrunnen i bildet.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Neskaupstaður er en by i det østlige Island, Austurland, ved Norðfjörður. Byen hadde 1490 innbyggere i 2015 og er Islands østligste bosetning. Neskaupstaður er administrasjonssentrum i Fjarðabyggð kommune.

Neskaupstaður er et viktig fiskevær med fryseri- og fiskeoljeindustri, blant annet ligger Sildarvinnslan hf. her, et av de største fiskeforedlingsanleggene i Europa. Byen har flyplass.

Klippene ved Rauðubjörg består av rhyolitt. De er et populært turistmål, akkurat som Hengifoss, som ikke skal forveksles med fossen ved samme navn nær Lagarfjlot. Oddskard er et område med flotte skimuligheter, med flere skiheiser, alpinbakke og langrennsløyper.

Kunstneren Tryggvi Olafsson ble født i Neskaupstaður i 1940 og er en av Islands mest kjente moderne malere. I 2001 ble Tryggvi Olafsson kunstmuseum åpnet.

Neskaupstaður er vennskapsby med Stavanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg