Neskaupstaður

Neskaupstaður er administrasjonssenter og største by.

Fjarðabyggð er en kommune på østkysten av Island. Kommunen hadde 4747 innbyggere i 2015, et areal på 1163 kvadratkilometer og ble dannet i 2006 ved en sammenslutning av de tidligere kommunene Neskaupstaður, Eskifjörður, Reyðarfjörður, Fjarðabyggð, Mjóafjörður, Austurbyggð og Fáskrúðsfjörður. Fjarðabyggð er Islands østligste kommune, med Gerpir som østligste punkt.

Fjarðabyggð har i mer enn to hundre år vært base for franske fiskere. Noen av Islands største fiskerederier holder til her, og ut over fiske og fiskeforedling består næringslivet av aluminiumsproduksjon og jordbruk. Fjarðabyggð er Islands nest største eksporthavn.

Populære steder å besøke er fyrtårnet Dalatangi, Hengifoss, Klifbrekkufossar og Búðará elvedal med Búðarárfoss. Videre finnes Islands første naturreservat Neskaupstaður her, det ble etablert 29. november 1972 og Nípukollur er høyeste punkt med sine 819 meter over havet. Ved Helgustaðir ligger de gamle dobbeltspat-gruvene, som var i drift fra det 17. århundre til tidlig i det 20. og som i dag er vernet. Hólmanes naturreservat er kjent for sitt fugleliv og sine uvanlige steinformasjoner. Sandfell som ligger i Fáskrúðsfjörður står på UNESCOs verdensarvliste.

Fjarðabyggð er vennskapsby med Stavanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg