Nemea
Zevs-tempelet i Nemea.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nemea er en liten by i det greske landskapet Argolis, mellom Argos og Korint, der det produseres en kjent rødvin med samme navn. Byen fantes med navnet Nemea også i oldtiden.

Faktaboks

Uttale
nem'ea

I oldtiden

Nemea var kjent i mytologien som hjemstedet til den nemeiske løve som Herakles drepte som det første av sine tolv arbeider. Stedet hadde en stor helligdom for Zevs der de nemeiske lekene ble arrangert hvert annet år; de var innstiftet i år 573 fvt., og var de yngste av de fire viktige, fellesgreske idrettslekene. Fundamentet og tre søyler (flere er nylig satt opp i et restaureringsprosjekt) står ennå av et stort tempel for Zeus i dorisk stil som ble bygget mot slutten av 300-tallet fvt., det erstattet et mindre og enklere tempel fra tidlig på 500-tallet fvt.

Arkeologiske utgravninger

Amerikanske utgravninger drevet siden 1974 har frilagt store deler av helligdommen, med en serie mindre bygninger med usikker funksjon og et stort stadion der det nå blir arrangert lokale sportsfester.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hill, B. H. (1966). The temple of Zeus at Nemea
  • Miller, St. G. (1990). Nemea A guide to the site and museum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg