National Coordination Committee er en sammenslutning av venstreorienterte opposisjonsgrupper, kurdiske partier og uavhengige aktivister som sluttet seg til opprøret mot Baath-regimet i Syria 2011–2012; også kjent som National Coordination Body for Democratic Change (NBC), eller National Coordination Committee for Democratic Change.

Faktaboks

Også kjent som

Den nasjonale koordineringskomiteen, NCC

Koalisjonen ble etablert i september 2011, under ledelse av Hussein Abdul Azim, en veteran fra den syriske opposisjonen. NCC har hovedkvarter i Damaskus; de fleste medlemmer er aktive i Syria, noen i eksil.

National Coordination Committee (NCC) skiller seg fra den andre dominerende opposisjonskoalisjonen, Syrian National Council (SNC), som har større internasjonal oppmerksomhet og støtte. NCC søker en politisk, ikke-militær løsning på konflikten i Syria; SNC har tatt til orde for væpnet kamp og internasjonal militær intervensjon. NCC har tatt til orde for dialog med regimet, forutsatt at det trekker sine militære styrker tilbake fra gatene og løslater politiske fanger. Komiteen ønsket internasjonale sanksjoner mot regimet, men ikke militær inngripen, heller ikke en flyforbudssone. Andre deler av opposisjonen, deriblant Free Syrian Army (FSA), har avvist NCC og beskyldt den for å stå i ledtog med regimet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg