NIMBY er et akronym for «Not In My BackYard». Uttrykket brukes i en nedsettende sammenheng overfor de som motsetter seg endringsskapende tiltak i sitt nærområde, men som ikke nødvendigvis er motstander av at tilsvarende tiltak gjøres i andre områder.

NIMBY brukes ofte i situasjoner der en lokal opinion reagerer negativt på tiltak som på et nasjonalt nivå anses som positivt, men som likevel reduserer kvaliteten i nærmiljøet. Slike situasjoner oppstår ofte som følge av en kraftutbygging. For eksempel kan bygging av kjernekraftverk og vindkraftverk bli ansett som nødvendig for å redusere utslipp av klimagasser, men svært få ønsker å ha slike anlegg i sin nærhet.

Andre eksempler kan hentes fra bygging av infrastruktur som vei og jernbane, industri som forurenser og offentlige institusjoner for mennesker med en upassende sosial adferd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg