Myten om kvinnen er et hovedverk av den amerikanske feministen Betty Friedan. Originalens tittel er The Feminine Mystique. Boken ble utgitt i 1963, og norsk oversettelse kom i 1967.

I boken tar Friedan et oppgjør med den mytiske forestillingen om at kvinner for å være lykkelige må godta å leve i overensstemmelse med sin «kvinnelige» natur: Ifølge myten kan det kvinnelige kun utfolde seg gjennom seksuell passivitet, mannens dominans og morskjærlighet.

Friedans utgangspunkt var den store økningen i psykiske problemer blant hjemmeværende amerikanske middelklassekvinner i 1950-årene. Hun peker på at i stedet for å gjøre kvinner lykkelige, fører den passive og tingliggjorte kvinnerollen til at kvinner blir syke. I boken kritiserer hun filosofer, teologer, antropologer, sosiologer og pedagoger for å ha bidratt til å sementere oppfatningen om kvinnens passive natur ved å gi den et vitenskapelig fundament, men hevder at særlig Freuds psykoanalytiske teori var med på å gjøre den til en altomfattende amerikansk ideologi.

Myten om kvinnen solgte i millioner over hele verden og er blitt en av feminismens viktigste skrifter.

Eksterne lenker

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.