Myten om kvinnen

Artikkelstart

Myten om kvinnen er et hovedverk av den amerikanske feministen Betty Friedan. Originalens tittel er The Feminine Mystique. Boken ble utgitt i 1963, og norsk oversettelse kom i 1967.

I boken tar Friedan et oppgjør med den mytiske forestillingen om at kvinner for å være lykkelige må godta å leve i overensstemmelse med sin «kvinnelige» natur: Ifølge myten kan det kvinnelige kun utfolde seg gjennom seksuell passivitet, mannens dominans og morskjærlighet.

Friedans utgangspunkt var den store økningen i psykiske problemer blant hjemmeværende amerikanske middelklassekvinner i 1950-årene. Hun peker på at i stedet for å gjøre kvinner lykkelige, fører den passive og tingliggjorte kvinnerollen til at kvinner blir syke. I boken kritiserer hun filosofer, teologer, antropologer, sosiologer og pedagoger for å ha bidratt til å sementere oppfatningen om kvinnens passive natur ved å gi den et vitenskapelig fundament, men hevder at særlig Sigmund Freuds psykoanalytiske teori var med på å gjøre den til en altomfattende amerikansk ideologi.

Myten om kvinnen solgte i millioner over hele verden og er blitt en av feminismens viktigste skrifter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg