Multiple Mirror Telescope

Bildet viser den første utgaven av Multiple Mirror Telescope med seks individuelle speil.
Av .
Nåværende MMT Observatory med et enkelt hovedspeil.
Av .

Artikkelstart

MMT var en ny type teleskop basert på flere lyssamlende speil. Det ble utviklet for Fred Lawrence Whipple Observatory som ligger 2600 m.o.h. på Mount Hopkins i Arizona, USA.

Faktaboks

Uttale
mˈʌltipl mˈirə tˈeliskəup

Teleskopet ble tatt i bruk 1980 og bestod av seks identiske speil med diameter 1,8 m, som var ordnet symmetrisk om en sentral akse. Det hadde samme lyssamlende evne som et enkelt speil med diameter 4,5 m og rangerte da som det tredje største teleskop i verden.

Sirkelen rundt ytterkantene til de 6 monterte speilene svarer til et enkelt speil med diameter 6,9 m med 3,8 ganger skarpere bildeoppløsning. Kombinasjonen med flere enkelte speil ble valgt for å oppnå høy oppløsning siden det var på den tiden meget krevende og kostbart produsere så store enkelte speil.

Noen år senere utviklet Roger Angel og medarbeidere ved University of Arizona en ny metode for å lage betydelig større, meget tynne og lettere speil. Det ble dermed besluttet å erstatte de seks speilene med et 6,5 diameter enkelt speil. Det nye teleskopet ble tatt i bruk i 2000. Teleskopets navn ble endret fra MMT til MMT Observatory.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg