Bildet viser den første utgaven av Multiple Mirror Telescope med seks individuelle speil.
Bildet viser den første utgaven av Multiple Mirror Telescope med seks individuelle speil.
Av .
Nåværende MMT Observatory med et enkelt hovedspeil.
Nåværende MMT Observatory med et enkelt hovedspeil.
Av .

Multiple Mirror Telescope (MMT) er et astronomisk observatorium som ligger 2600 moh. på Mount Hopkins i Arizona, USA. Da det ble utviklet var det en ny type teleskop basert på flere lyssamlende speil. Det ble utviklet for Fred Lawrence Whipple Observatory

Faktaboks

Uttale
mˈʌltipl mˈirə tˈeliskəup

Teleskopet ble tatt i bruk 1980 og bestod av seks identiske speil med diameter 1,8 meter, som var ordnet symmetrisk om en sentral akse. Det hadde samme lyssamlende evne som et enkelt speil med diameter 4,5 meter og rangerte da som det tredje største teleskop i verden.

Sirkelen rundt ytterkantene til de seks monterte speilene svarer til et enkelt speil med diameter 6,9 meter med 3,8 ganger skarpere bildeoppløsning. Kombinasjonen med flere enkelte speil ble valgt for å oppnå høy oppløsning siden det var på den tiden meget krevende og kostbart produsere så store enkelte speil.

Noen år senere utviklet Roger Angel og medarbeidere ved University of Arizona en ny metode for å lage betydelig større, meget tynne og lettere speil. Det ble dermed besluttet å erstatte de seks speilene med et 6,5 diameter enkelt speil. Det nye teleskopet ble tatt i bruk i 2000. Teleskopets navn ble endret fra MMT til MMT Observatory.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg