Roger Prior Angel

Faktaboks

Roger Prior Angel
Født
7. februar 1941, St. Helens, Lancashire, England

Roger Prior Angel er en amerikansk astronom som utviklet en ny og revolusjonerende støpeteknisk metode for produksjon av store, lette astronomiske speil med korte brennvidder.

Roger Angel er født i England og tok sin utdannelse ved St. Peter's College i Oxford, California Institute of Technology og University of Oxford. Han har ledet utviklingen av det optiske laboratoriet ved Steward Observatory i Arizona for produksjon av astronomiske speilsegmenter. Det tidligere Multi-Mirror Observatory på Mount Hopkins i Arizona ble i 1998 oppgradert og består nå av ett Angel-type hovedspeil med diameter 6,5 meter. I årene som fulgte kunne flere store teleskoper realiseres med Angels lyssamlende speil. Hovedspeilet til Giant Magellan Telescope på Las Campanas Peak (2550 meter over havet) i Andesfjellene i Chile, som forventes å bli tatt i bruk i 2021–2022, vil bestå av syv 8,4 meters segmenter som blir produsert i Angels optiske laboratorium.

Roger Angel ble i 2010 tildelt Kavliprisen i astrofysikk sammen med Raymond N. Wilson og Jerry Earl Nelson for deres betydelige bidrag til den teknologiske utviklingen av kjempeteleskoper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg