Roger P. Angel er amerikansk astronom som utviklet en ny og revolusjonerende støpeteknisk metode for produksjon av store, lette astronomiske speil med korte brennvidder.

Roger Angel er født i England og tok sin utdannelse ved St. Patrics College, Oxford, California Institute of Technology og Oxford University. Han har ledet utviklingen av det optiske laboratorium ved Steward Observatory i Arizona for produksjon av astronomiske speilsegmenter. Det tidligere Multi Mirror Observatory på Mount Hopkins i Arizona ble i 1998 oppgradert og består nå av ett Angel-type hovedspeil med diameter 6.5 m. I årene som fulgte kunne flere store teleskoper realiseres med Angels lyssamlende speil.  Hovedspeilet til Giant Magellan Telescope på Las Campanas Peak (2550 m.o.h.) i Andesfjellene i Chile, som forventes å bli tatt i bruk i 2021-2022, vil bestå av syv 8.4m segmenter som blir produsert i Angels optiske laboratorium.

Roger Angel ble i 2010 tildelt Kavliprisen i astrofysikk sammen med Raymond Wilson og Jerry Nelson for deres betydelige bidrag til den teknologiske utviklingen av kjempeteleskoper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.