Roger P. Angel er amerikansk astronom som utviklet en ny og revolusjonerende støpeteknisk metode for produksjon av store, lette astronomiske speil med korte brennvidder.

Roger Angel er født i England og tok sin utdannelse ved St. Patrics College, Oxford, California Institute of Technology og Oxford University. Han har ledet utviklingen av det optiske laboratorium ved Steward Observatory i Arizona for produksjon av astronomiske speilsegmenter. Det tidligere Multi Mirror Observatory på Mount Hopkins i Arizona ble i 1998 oppgradert og består nå av ett Angel-type hovedspeil med diameter 6.5 m. I årene som fulgte kunne flere store teleskoper realiseres med Angels lyssamlende speil.  Hovedspeilet til Giant Magellan Telescope på Las Campanas Peak (2550 m.o.h.) i Andesfjellene i Chile, som forventes å bli tatt i bruk i 2021-2022, vil bestå av syv 8.4m segmenter som blir produsert i Angels optiske laboratorium.

Roger Angel ble i 2010 tildelt Kavliprisen i astrofysikk sammen med Raymond Wilson og Jerry Nelson for deres betydelige bidrag til den teknologiske utviklingen av kjempeteleskoper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.