Faktaboks

Mount Whitney
Uttale
maunt wˈitni
.
Lisens: CC BY 2.0

Mount Whitney er den høyeste fjelltoppen i USA sør for Alaska. Fjelltoppen ligger i Sierra Nevada i California, og når 4421 moh. Høyden har variert ettersom målemetoder og beregninger av jordens krumning har endret seg med årene. Lenge var den godkjente høyden 4418 moh. – som det også står på en messingplakett på toppen. Mount Whitney er oppkalt etter geologen Josiah Whitney, som ledet ekspedisjonen som oppdaget toppen i 1864.

Fjellet ligger bare ca. 136 km fra det laveste punktet i Nord-Amerika, Badwater i Death Valley – 86 meter under havoverflaten. Mount Whitney er et imponerende fjell som rager mer enn 3000 meter rett opp fra Owens Valley. Det ble besteget første gang 18. august 1873 av tre fiskere fra landsbyen Lone Pine like ved. De døpte fjellet Fisherman's Peak, men det opprinnelige navnet ble stadfestet av US Geological Survey – som også motsto sterke forsøk på å endre navnet til Winston Churchill' Peak under andre verdenskrig.

Fjellet kan bestiges uten klatring via Mount Whitney Trail, en tur som vanligvis tar to dager og er så populær at det settes begrensninger på hvor mange som får bestige fjellet per uke i sommermånedene. I den bratte Østveggen finnes det en rekke klatreruter av moderat til krevende karakter. Mount Whitney ble besteget via Østveggen første gang i 1931.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg