Mount Whitney

.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Mount Whitney er den høyeste fjelltoppen i USA sør for Alaska. Fjelltoppen ligger i Sierra Nevada i California, og når 4421 moh. Høyden har variert ettersom målemetoder og beregninger av jordens krumning har endret seg med årene. Lenge var den godkjente høyden 4418 moh. – som det også står på en messingplakett på toppen. Mount Whitney er oppkalt etter geologen Josiah Whitney, som ledet ekspedisjonen som oppdaget toppen i 1864.

Faktaboks

Uttale
maunt wˈitni

Fjellet ligger bare ca. 136 km fra det laveste punktet i Nord-Amerika, Badwater i Death Valley – 86 meter under havoverflaten. Mount Whitney er et imponerende fjell som rager mer enn 3000 meter rett opp fra Owens Valley. Det ble besteget første gang 18. august 1873 av tre fiskere fra landsbyen Lone Pine like ved. De døpte fjellet Fisherman's Peak, men det opprinnelige navnet ble stadfestet av US Geological Survey – som også motsto sterke forsøk på å endre navnet til Winston Churchill' Peak under andre verdenskrig.

Fjellet kan bestiges uten klatring via Mount Whitney Trail, en tur som vanligvis tar to dager og er så populær at det settes begrensninger på hvor mange som får bestige fjellet per uke i sommermånedene. I den bratte Østveggen finnes det en rekke klatreruter av moderat til krevende karakter. Mount Whitney ble besteget via Østveggen første gang i 1931.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg