Mount Whitney, høyeste fjelltopp i USA sør for Alaska. Ligger i Sierra Nevada i California, og når 4421 moh. Høyden har variert etter som målemetoder og beregninger av jordens krumning har endret seg med årene. Lenge var den godkjente høyden 4418 moh. - som det også står på en messingplakett på toppen. Mount Whitney er oppkalt etter geologen J. D. Whitney, som ledet ekspedisjonen som oppdaget toppen 1864.

Fjellet ligger bare ca. 136 km fra det laveste punktet i Nord-Amerika, Badwater i Death Valley National Park - 86 meter under havoverflaten. Mount Whitney er et imponerende fjell som rager mer enn 3000 m. rett opp fra Owens Valley. Det ble besteget første gang 18. august 1873 av tre fiskere fra landsbyen Lone Pine like ved. De døpte fjellet Fisherman's Peak, men det opprinnelige navnet ble stadfestet av US Geological Survey - som også motsto sterke forsøk på å endre navnet til Winston Churchill' Peak under 2. verdenskrig.

Fjellet kan bestiges uten klatring via Mount Whitney Trail, en tur som vanligvis tar to dager og er så populær at det settes begrensninger på hvor mange som får bestige fjellet pr. uke i sommermånedene. I den bratte Østveggen finnes det en rekke klatreruter av moderat til krevende karakter. Mount Whitney ble besteget via Østveggen første gang i 1931.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.