Midas

Dionysos oppfylte kong Midas' ønske om at alt han rørte ved, skulle bli forvandlet til gull. Men da forvandlingen skjedde uten unntak, måtte Midas be gudene om befrielse, og det fikk han ved å bade i elven Paktolos, som derved ble gullførende.

Artikkelstart

Midas var navn på flere konger i oldtidens Frygia. Den mest kjente var sønn av Gordios og regjerte trolig i 738–696 fvt. Hans klippegrav med frygisk innskrift er bevart i hovedstaden Gordion.

Faktaboks

Uttale
mˈidas

Midas var også navnet på en tidligere frygisk konge, men han er blitt knyttet sammen med flere gamle greske sagn og er blitt forvekslet med den ikke-historiske sagnkongen Midas.

Sagnkongen

Dionysos skal ha oppfylt den ikke-historiske sagnkongen Midas' ønske om at alt han rørte ved, skulle bli forvandlet til gull. Men da denne forvandlingen skjedde uten unntak, måtte Midas be gudene om befrielse, og det fikk han ved å bade i elven Paktolos, som derved ble gullførende.

Da Midas en gang var dommer i en musikalsk konkurranse mellom Apollon og Pan og gav Pan prisen, utstyrte Apollon til straff Midas med eselører («midasører»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg