Offentlig, behovsprøvd helseforsikringsordning i USA. Den enkelte husholdnings inntekt er det viktigste kriteriet for deltakelse, utfra en sammenlikning med offentlig definerte fattigdomsgrenser.

Den øvre grensen for husholdningsinntekt ble hevet som del av helsereformen av 2010, slik at flere falt innenfor ordningen. En del delstater reserverte seg mot å delta i denne utvidelsen. Der husholdningen som helhet har for høy inntekt, kan barn likevel kvalifisere for offentlig betalt helseforsikring som del av ”CHIP”-ordningen fra 1997.

Forsikringstakerne innrulleres i private ordninger som mottar direkte støtte fra det offentlige og skal slik få de fleste nødvendige helsetjenester dekket.

Kostnadene fordeles på føderale myndigheter og delstatene. Delstatene administrerer ordningen, og setter selv enkelte av vilkårene for satser og behandlingsformer og hvem som kan delta i ordningen.

Ordningen ble opprettet samtidig med Medicare i 1965 og har i likhet med denne ført med seg stigende offentlige utgifter i større omfang enn forutsett. I motsetning til Medicare, som hovedsakelig har føderal finansiering, har dette skapt utfordringer for delstatenes budsjetter.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.