Medelpad

Artikkelstart

Medelpad er et landskap i Norrland i Sverige, som ligger omkring byen Sundsvall og nedre løp av Indalsälven og Ljungan. Det er 6792 km2 stort og har 126 323 innbyggere (2018). Medelpad inngår i sin helhet i Västernorrlands län.

Faktaboks

Uttale
mˈedelpad

Natur

Berggrunnen består nesten bare av grunnfjell, og storparten av arealet er et småkupert åslandskap. Kysten er oppdelt med mange øyer og holmer. Ljungandalen er bred og åpen med mange sjøer, mens Indalsälven er dypt nedskåret i en trang dal. Klimaet har innlandspreg med streng vinter, årsnedbør 400–550 mm.

Bosetning

Bebyggelsen er konsentrert langs kysten, særlig til Sundsvalldistriktet og til dalene. Største kommune er Sundsvall.

Næringsliv

Over 75 prosent av landskapet er dekket av skog, mest gran, mens fire prosent er dyrket jord. Skogbruk og treforedling er de dominerende næringer. Treforedlingsindustrien er konsentrert til området mellom Ljungans og Indalsälvens utløp. Området hadde på 1600- og 1700-tallet en del jernverk, men de er senere forsvunnet. Medelpad hadde sin store sagbruksperiode i annen halvdel av 1800-tallet; senere ble det vanskeligere tider, og i 1930-årene kom den «stora sågverksdöden». Med sin gode tilgang på elektrisk kraft har Medelpad også fått elektrokjemisk industri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg