Medelpad, landskap i Sverige, Norrland; omkring byen Sundsvall og nedre løp av Indalsälven og Ljungan; 6792 km2 med 124 440 innb. (2014). Medelpad inngår i sin helhet i Västernorrlands län.

Berggrunnen består nesten bare av grunnfjell, og storparten av arealet er et småkupert åslandskap. Kysten er oppdelt med mange øyer og holmer. Ljungandalen er bred og åpen med mange sjøer, mens Indalsälven er dypt nedskåret i en trang dal. Klimaet har innlandspreg med streng vinter, årsnedbør 400–550 mm.

Bebyggelsen er konsentrert langs kysten, særlig til Sundsvalldistriktet og til dalene. Største kommune er Sundsvall.

Over 75 % av landskapet er dekket av skog, mest gran, mens 4 % er dyrket jord. Skogbruk og treforedling er de dominerende næringer. Treforedlingsindustrien er konsentrert til området mellom Ljungans og Indalsälvens utløp. Området hadde på 1600- og 1700-tallet en del jernverk, men de er senere forsvunnet. Medelpad hadde sin store sagbruksperiode i annen halvdel av 1800-tallet; senere ble det vanskeligere tider, og i 1930-årene kom den «stora sågverksdöden». Med sin gode tilgang på elektrisk kraft har Medelpad også fått elektrokjemisk industri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.