Faktaboks

Maulbronn
Uttale
maulbrˈonn
Kloster, Maulbronn
Det tidligere cistercienserklosteret i Maulbronn går for å være et av de best bevarte klosteranlegg fra middelalderen.
A sign attached to the Hohenackersee Maulbronn. Since this was Hermann Hesse's favourite lake.
Hohenackersee ved Maulbronn, Hermann Hesses yndlingssted. Den seinere nobelprisvinneren Hesse kom til klosterskolen som elev i 1891. Imidlertid kom han i klammeri med foreldrene og skoleledelsen og forlot skolen allerede i mars året etter.

Maulbronn er en by i Tyskland i delstaten Baden-Württemberg med om lag 6 600 innbygere (2022) og ligger mellom Stuttgart, Karlsruhe og Heidelberg. Byen er kjent for Tysklands best bevarte klosteranlegg fra middelalderen, grunnlagt av cistercienserne i 1147. I 1557 ble det omgjort til evangelisk (protestantisk) klosterskole, som fortsatt eksisterer. Her var, blant andre berømtheter, den seinere nobelprisvinneren i litteratur Hermann Hesse elev, og handlingen i hans berømte roman Narsiss og Gullmunn (1930) utspiller seg her.

Byen ble oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1993. Hvert år besøker ca. 260 000 turister Maulbronn. Ut over selve klosteret står hele klosterlandskapet, anlagt av munkene selv, på UNESCOs liste, med vandringsveier til utvalgte utsiktspunkter, vannkilder og til museene som viser bakgrunnen for klosterlivet og byens historie.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg