Malmö Opera
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Malmö Opera, hovedscene for opera og musikal i Malmö, grunnlagt 1993. Teatersjef og dirigent er fra 2017 Michael Bojesen. Ved orkesteret har Leif Segerstam tittel av hedersdirigent.

Operahuset

Malmö Opera holder til i det tidligere Malmö Stadsteater. Det stod ferdig i 1944 som byens hovedscene både for skuespill og musikkteater. Det er tegnet av arkitekten Sigurd Lewerentz i samarbeid med David Helldén og Erik Lallerstedt. Teatret fikk utsmykning av blant andre Carl Milles og Isaac Grünewald.

Ved innvielsen 23. september 1944 var dette teatret et av Nordens største og mest moderne. Det var tenkt som et alternativ til det tradisjonelle titteskapsteateret og i pakt med folketeatertanken. Størrelsen på salen kan varieres, med 1511 sitteplasser på det meste.

I huset finnes også to mindre scener, Verkstan som brukes av Malmö Opera til barne- og ungdomsvirksomhet, og Intiman som brukes av Malmö Stadsteater.

Historikk

Malmö Opera ble opprettet da opera og skuespill skilte lag i 1993. Ved adskillelsen ble operaen værende i huset, mens skuespillet flyttet til Hippodromen hvor det har fortsatt under sitt navn Malmö Stadsteater. Operaen fikk opprinnelig tittelen Malmö Opera och Musikteater, men navnet ble skiftet til det nåværende i 2003.

Repertoaret på Malmö Opera har et betydelig innslag av musikal, både amerikansk, britisk og svensk. Urpremieren i 1995 på Kristina från Duvemåla av Björn Ulvaeus og Benny Andersson ble en av Malmö Operas største suksesser.

Av senere uroppførelser kan nevnes Vargen kommer av Hans Gefors i 1997, hvor den kvinnelige hovedrollen var skrevet for den norske sangerinnen Anne-Lise Berntsen.

Blant tidligere sjefer kan nevnes Lars Rudolfsson 1993–1998, Stefan Sköld 2000–2003 og Lars Tibell 2002–2009.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg