Leketøy
En samling lykketroll fra perioden 1960–1977.
Leketøy
Lykketroll
Lykketroll har gjerne fargerikt hår.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Lykketroll
Barn som leker med lykketroll.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lykketroll er en internasjonal leke utformet som troll, opprinnelig laget av danske Thomas Dam. Nå er den en internasjonal merkevare til det amerikanske animasjonsselskapet DreamWorks Animation.

Faktaboks

Også kjent som

Gjøltroll, Damtroll

Thomas Dam

Thomas Dam (1915–1989) var en dansk gründer. Han vokste opp i den lille fiskerlandsbyen Gjøl ved Limfjorden. Som ung gutt laget han figurer ut av steiner og pinner som han fant rundt omkring. Inspirasjonen hentet Dam fra byens fiskere og egen fri fantasi.

En dag ble Dam syk. Under rekonvalesensen begynte han å skjære figurer i tre. Disse tok han med til Ålborg for å selge dem til byens forretninger. Kjøpmennene moret seg over trefigurene, men ingen ønsket å ta dem inn. På veien hjem traff han tilfeldigvis en kunsthandler. Denne ønsket å kjøpe alle figurer han maktet å lage. Mesteparten ble eksportert til USA.

Det første trollet

Suksessen begynte da Thomas Dam en dag laget et troll. Barna og vennene deres ble betatt av den rare figuren. Datteren Lajla maste på faren om at han måtte lage flere. Etter kort tid tok han turen til København med ønske om å selge dem til stormagasinene. Igjen viste det seg at forretningene ikke ønsket å ta inn figurene hans.

Egen produksjon

Dam bestemte seg for å prøve på egen hånd, og begynte å serieprodusere trollene i plast. Fra annen halvdel av 1950-årene ble de en salgssuksess. Først i Danmark, men snart også utenfor landets grenser, og det uten en eneste annonse. Ryktet om trollene levde sitt eget liv.

I 1963 produserte fabrikken 50 000 troll hver eneste dag. Allikevel hadde man problemer med å produsere i takt med etterspørselen. De tidlige lykketrollene ble støpt i vinylplast, fylt med sagflis, øyne i glass og hår i ull. Klærne var enkle og innimellom med knapper i metall.

Suksess i USA

I USA fikk den danskfødte entreprenøren Inge Dykin enerett til å importere lykketrollene. I 1963 tok hun med trollene til den internasjonale leketøymessen i New York. Året etterpå solgte hennes firma nesten tre millioner lykketroll, bare i USA. I et intervju med tidsskriftet Life uttalte hun at hemmeligheten og suksessen bak lykketrollene var at de var så stygge at man bare måtte le av dem.

Den store lykken var allikevel da den verdenskjente piloten Betty Miller ga et troll i gave til president John F. Kennedy i det ovale kontor i Det hvite hus. I et intervju sa hun at trollet var hennes lykkemaskot. I Life fulgte også en ikonisk annonse med lykketroll som «trollbinder» en liten jente.

For å dekke etterspørselen ble de lisensprodusert i flere land, som USA, England og New Zealand.

Kopiproduksjon og rettssaker

Flere ønsket å sko seg på suksessen til Thomas Dam. Markedet flommet straks over av ikke-originale troll. På tross av at firmaet hadde copyright på lykketrollene, tapte man en viktig rettssak i USA 1965 om rettighetene til figurene.

Fra slutten av 1980-årene begynte man å produsere tilleggsprodukter med dukken som forbilde. Etter ytterligere en lang rettssak lyktes Dams selskap i 1995 å få tilbake rettighetene til lykketroll.

DreamWorks Animation

I 2011 kjøpte det amerikanske animasjonsselskapet DreamWorks Animation rettighetene til lykketroll. Fem år senere lanserte de filmen Trolls, en kjempesuksess, som omsatte for 344 millioner dollar i billettinntekter. Blant fortellerstemmene var Anna Kendrick og Justin Timberlake. I 2020 kom oppfølgeren Trolls World Tour.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grønoset, Dagfinn (1963). Fiskergutten som fant lykketrollet, Magasinet for alle
  • Tigerman, Bobbye og Monica Obniski (2020). Scandinavian Design and The United States 1890–1980, DelMonico Books / Prestel

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg