Partiets logo.

. Begrenset gjenbruk

Lutte ouvrière, fransk parti (trotskistisk). Partiets formelle navn er Union communiste, mens Lutte ouvrière (LO) er navnet på partiets ukeavis. I fransk politisk debatt benyttes imidlertid navnet på avisen som navn på partiet.

Union communiste ble grunnlagt i 1939 under navnet Groupe Barta, etter sin grunnlegger, rumenske David Korner. Partiet har stilt i de fleste valg i Frankrike siden 1973. Partiet har vært representert i EU-parlamentet, men har ikke lyktes i å bli innvalgt i det franske parlamentet.

Partiets mest kjente representant har siden 1970-tallet vært Arlette Laguiller, som var partiets talsperson fra 1974 til 2008. Laguiller ble kjent under presidentvalgkampen i 1974 som den første kvinnelige presidentkandidaten i Frankrike. Hun fikk den gang 2,33 prosent av stemmene. Laguiller var presidentkandidat for Lutte ouvrière i samtlige presidentvalg fra 1974 til 2007, til sammen seks ganger. To ganger fikk hun mer enn fem prosent av stemmene, i 1995 (5,3 prosent) og i 2002 (5,72).

I desember 2008 overtok Nathalie Arthaud som talsperson for partiet etter Laguiller. Arthaud var også partiets kandidat under Presidentvalget i Frankrike 2012. Hun oppnådde 0,56 % av stemmene i første runde. Nathalie Arthaud stiller også som kandidat ved presidentvalget i 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.