Lutte ouvrière

Partiets logo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lutte ouvrière er et fransk politisk parti (trotskistisk). Partiets formelle navn er Union communiste, mens Lutte ouvrière (LO, «arbeidere sliter») er navnet på partiets ukeavis. I fransk politisk debatt benyttes imidlertid navnet på avisen som navn på partiet.

Faktaboks

Også kjent som

Union communiste

Union communiste ble grunnlagt i 1939 under navnet Groupe Barta, etter sin grunnlegger, rumenske David Korner. Partiet har stilt i de fleste valg i Frankrike siden 1973. Partiet har vært representert i EU-parlamentet, men har ikke lyktes i å bli innvalgt i det franske parlamentet.

Partiets mest kjente representant har siden 1970-tallet vært Arlette Laguiller, som var partiets talsperson fra 1974 til 2008. Laguiller ble kjent under presidentvalgkampen i 1974 som den første kvinnelige presidentkandidaten i Frankrike. Hun fikk den gang 2,33 prosent av stemmene. Laguiller var presidentkandidat for Lutte ouvrière i samtlige presidentvalg fra 1974 til 2007, til sammen seks ganger. To ganger fikk hun mer enn fem prosent av stemmene, i 1995 (5,3 prosent) og i 2002 (5,72).

I desember 2008 overtok Nathalie Arthaud som talsperson for partiet etter Laguiller. Arthaud var også partiets kandidat under presidentvalget i Frankrike 2012. Hun oppnådde 0,56 prosent av stemmene i første runde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg