Lojo er en bykommune i Finland, i landskapet Nyland (finsk: Uusimaa), ved Lojo sjö (finsk: Lohjanjärvi), 50 kilometer vest for Helsingfors. Kommunen har et landareal på 939 kvadratkilometer, 47 380 innbyggere i 2015 og er tospråklig med finsk som hovedspråk. Omlag 4 prosent av innbyggerne er svensktalende.

Det finnes spor etter boplasser fra omkring 7000 fvt., men på 1100-1200-tallet skjedde en innvandring fra Egentliga Finland. Sankt Laurentius-kirken fra 1300-tallet er et av landets betydeligste middelalderbygg. Gustav 1. Vasa ga rettigheter til å bryte jernmalm i Lojo allerede i 1542, og dette sies å være Finlands første gruve. Rike kalkfunn i området ble utvunnet fra 1897, et gruveanlegg som fortsatt er i drift, men med hovedkontor i Pargas. Lojo fikk bystatus i 1969 og er en industriby med blant annet treforedling, bygningsmaterialer- og betongelementproduksjon.

Lojo har en rekke museer, blant annet Kaarre krigsmuseum, Kovela landsbruksmuseum, Lojo folkemuseum og Tytyri gruvemuseum.

Lojo er vennskapskommune med Ringerike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.