Lockheed Vega Model 5C
SDASM Archives.

Lockheed Vega er et amerikansk enmotors passasjerfly. Det er kjent for flere pionerflygninger og rekorder, og ble blant annet brukt av Wiley Post og Amelia Earhart.

Historie

Lockheed Y1C-12 (Vega Model DL-1).

.
Lisens: fri

Lockheed Vega ble utviklet under ledelse av Jack Northrop og Gerald Vultee, og fløy første gang 4. juli 1927. I alt ble omkring 130 fly av forskjellige varianter bygget frem til 1932, hovedsakelig med forskjellige motorer.

De mest kjente flygningene med Lockheed Vega var Amelia Earharts soloflygning i 1932 over Atlanterhavet som første kvinne, og den første soloflygningen rundt jorden foretatt av Wiley Post i 1933.

Lars Christensen utstyrte den tredje Norvegia-ekspedisjonen med en Lockheed Vega, hvor Hjalmar Riiser-Larsen og Finn Lützow-Holm foretok den første flygning over Bouvetøya.

Spesifikasjoner

Varianten Vega Model 5B var utstyrt med en Pratt & Whitney Wasp nisylindret stjernemotor med en ytelse på 450 hestekrefter. Flyet hadde normalt kapasitet for fire til syv passasjerer.

  • Vingespenn: 12,50 meter
  • Lengde: 8,38 meter
  • Maksimal startvekt: 2150 kilogram
  • Marsjfart: 273 km/t
  • Rekkevidde: 1100 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg