Fotografi tatt på Bouvetøya i 1927.

Bouvet Island, 1927 av Ukjent. Public Domain

Norvegia-ekspedisjonene var fire ekspedisjoner som Lars Christensen sendte til Antarktis med ishavsskuta Norvegia i årene 1927–31. Formålet var å finne nye hvalfangstfelter og å drive forskningsarbeid.

Den første ekspedisjonen, i årene 1927–28, ble ledet av Harald Horntvedt. Den dro først til Bouvetøya, som ble annektert for Norge 1. desember 1927. I havområdene nord for Dronning Maud Land ble det oppdaget store hvalforekomster.

På den andre ekspedisjonen var Ola Olstad vitenskapelig leder, mens Nils Larsen var kaptein både på denne og de to siste Norvegia-ekspedisjonene. Havområdene vestover fra Bouvetøya ble undersøkt. 2. februar 1929 ble Peter I Øy, vest for Antarctic Peninsula, annektert for Norge.

Den tredje ekspedisjonen ble ledet av Hjalmar Riiser-Larsen. Båten hadde nå to fly om bord. Bouvetøya ble fotografert fra fly. Videre ble store strekninger av Dronning Maud Land og av kysten lenger øst oppdaget og utforsket, for en vesentlig del ved hjelp av fly.

Den siste ekspedisjonen ble ledet av Riiser-Larsen og Gunnar Isachsen. Hele Antarktika ble omseilt, og Prinsesse Ragnhild Kyst ble oppdaget og flyfotografert.

Norvegia, senere omdøpt til Kvitøy, forliste under selfangst i Kvitsjøen i 1933.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.