Wiley Post

Faktaboks

Wiley Post
Uttale
poust
Født
22. november 1898, Texas
Død
15. august 1935
Wiley Post
San Diego Air & Space Museum Archives.
Winni Mae, flyet som Wiley Post brukte i sine flygninger rundt jorden
San Diego Air & Space Museum Archives.

Wiley Post var en amerikansk flypioner med avstamning fra amerikansk urbefolkning. Han foretok sammen med Harold Gatty den første flygning rundt Jorden i 1931, og den første soloflygning rundt Jorden i 1933.

Karriere

Post fløy Jorden rundt på rekordtid i 1931 med Harold Gatty som navigatør. Flygningen begynte 23. juni i New York, og de fløy over Sealand, Berlin, Irkutsk og Alaska tilbake til New York, hvor de ankom 1. juli. De fløy i alt 24 945 kilometer på 8 dager, 15 timer og 51 minutter. Flygningen ble gjennomført i en Lockheed Vega med navnet Winnie Mae.

Post benyttet Winnie Mae igjen da han 15. til 22. juli 1933 foretok den første soloflygning rundt Jorden, en flygning hvor han tilbakela 25 099 kilometer på 7 dager, 18 timer og 49 minutter.

Post var også den første som brukte trykkdrakt, utviklet av BF Goodrich Company på forespørsel fra Post, og som han selv brukte under en flygning i 1935 i stor høyde hvor flyet hans oppnådde hastigheter på opptil 547 km/t, noe som tyder på at han fløy i en jetstrøm.

Post omkom i en flyulykke i Alaska sammen med komikeren Will Rogers.

Andre opplysninger

Post publiserte sammen med Harold Gatty i 1931 boken Around the World in Eight Days, som omhandlet flygningen deres rundt jorden samme år.

Winnie May og trykkdrakten Post brukte er bevart og er i samlingene til National Air and Space Museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg