Faktaboks

Livia Drusilla
Uttale
lˈivia drusˈilla
Født
58 fvt.
Død
29 evt.
Keiserinne Livia Drusilla (Ny Carlsberg Glyptotek København)
Keiserinne Livia Drusilla (Ny Carlsberg Glyptotek København)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Livia Drusilla var Romerrikets første keiserinne som keiser Augustus' hustru.

Livia var først gift med Tiberius Claudius Nero. De hadde sønnen Tiberius og hun var gravid med Drusus da hun ble skilt fra ektemannen i 38 fvt og giftet seg med den unge, framgangsrike triumviren Octavian Caesar, den senere keiser Augustus. De fikk ingen barn sammen, men ekteskapet varte i over 50 år og var en stabiliserende faktor i Augustus' liv.

Livia spilte en viktig rolle som Augustus' rådgiver og med å etablere et familiedynasti. Sønnen Tiberius ble gift med Augustus' datter Julia, etter at hennes to første ektemenn var døde, men ekteskapet var skandalebefengt og lite vellykket. Livia hadde rykte på seg som en renkesmed som motarbeidet Julia og hennes barn, blant annet at hun skulle ha stått bak Gaius' og Lucius' dødsfall. Dette er antageligvis rent oppspinn for å sette henne i dårlig lys. Driftige og sterke kvinner ble ofte portrettert dårlig av de romerske historikerne og biografene, som var menn fra den politiske eliten.

I år 4 evt. oppnådde Livia uansett at Augustus adopterte hennes eldste sønn, Tiberius, og utpekte ham til sin etterfølger, da alle mannlige arvinger etter Augustus var ute av spill. Med linjen fra claudierne Tiberius og Drusus snakker vi derfor videre om det julisk-claudiske keiserhus, som regjerte fram til keiser Neros død.

Ved Augustus' død ble Livia adoptert av sin ektemann i hans testamente og fikk da navnet Julia Augusta. Hun fikk etter hvert et vanskelig forhold til Tiberius, men øvde atskillig innflytelse også i hans regjeringstid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg