Linda og Valentin er en fransk science fiction-tegneserie forfattet av Pierre Christin og tegnet av Jean-Claude Mézières siden 1967, utgitt i totalt 23 album mellom 1970 og 2019.

Faktaboks

Etymologi
fransk Valérian et Laureline

Serien handler om to agenter fra år 2720 som foretar reiser i tid og rom, blant annet for å forhindre at skurker fra deres egen tid skal endre historiens løp. Linda ble rekruttert fra den franske middelalderen, mens Valentin hører hjemme i det 28. århundret.

Flere av historiene foregår på 1900-tallet, og både i disse og andre album tar serien opp vår tids samfunnsproblemer. Den regnes som en bauta innen europeiske tegneserier, og har også påvirket science fiction-filmer som Star Wars, Det femte element og Avatar.

Fire album ble utgitt på norsk fra 1987 til 1988, mens syv album ble publisert som biserie i Fantomet i 2002–2004. I 2017 kom boken Linda og Valentin: Valerian, som samlet tre tidlige album, i forbindelse med Luc Bessons filmatisering Valerian and the City of a Thousand Planets (2017). Det kom også en animert tv-serie i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg