Liberal Alliance, politisk parti i Danmark; opprettet 2007 som Ny Alliance, nåværende navn fra 2008. Partiet ble stiftet av flere erfarne politikere, bl.a. den tidligere Radikale Venstre-politikeren Naser Khader (partileder) og Gitte Seeberg fra Konservative Folkeparti. Partiet ble dannet primært for å frata Dansk Folkeparti innflytelse over dansk politikk, og det har en noe uklar sentrum/høyre-profil.

Ny Alliance lå fra starten høyt på meningsmålingene, men gikk en del tilbake i valgkampen foran det fremskutte Folketingsvalget i 2007, og lyktes ikke med sitt store mål: å komme i vippeposisjon etter valget. Partiet fikk 2,8 % og fem mandater ved Folketingsvalget 2007.

Senere har partiet opplevd flere avskallinger, og mange av de opprinnelige medlemmene har forlatt partiet, deriblant Naser Khader. Liberal Alliance lå lenge langt tilbake på meningsmålingene, men kom tilbake ved valget 2011 og fikk 5 % av stemmene og ni mandater i Folketinget. I 2015 fikk partiet 7,5 % og var med på å sikre seieren for det borgerlige alternativet ved valget. Det var støtteparti for Venstreregjeringen 2015-16, da partiet gikk inn i regjeringen sammen med Venstre og Konservative Folkeparti

Partileder fra 2009 er Anders Samuelsen, som er utenriksminister fra 2016.

Se også Danmark (Folketingsvalg).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.