Liberal Alliance er et politisk parti i Danmark. Det ble opprettet i 2007 som Ny Alliance, nåværende navn fra 2008. Partiet ble stiftet av flere erfarne politikere, blant andre den tidligere Radikale Venstre-politikeren Naser Khader (partileder) og Gitte Seeberg fra Konservative Folkeparti. Partiet ble dannet primært for å frata Dansk Folkeparti innflytelse over dansk politikk, og det har en noe uklar sentrum/høyre-profil.

Ny Alliance lå fra starten høyt på meningsmålingene, men gikk en del tilbake i valgkampen foran det fremskutte Folketingsvalget i 2007, og lyktes ikke med sitt store mål: å komme i vippeposisjon etter valget. Partiet fikk 2,8 prosent og fem mandater ved Folketingsvalget 2007.

Senere har partiet opplevd flere avskallinger, og mange av de opprinnelige medlemmene forlot partiet, deriblant Naser Khader. Liberal Alliance lå lenge langt tilbake på meningsmålingene, men kom tilbake ved valget i 2011 og fikk 5 prosent av stemmene og ni mandater i Folketinget. I 2015 fikk partiet 7,5 prosent og var med på å sikre seieren for det borgerlige alternativet ved valget. Det var støtteparti for Venstreregjeringen i 2015–2016, da partiet gikk inn i regjeringen sammen med Venstre og Konservative Folkeparti. Ved valget i 2019 gikk partiet på et smertelig nederlag og fikk bare 2,3 prosent av stemmene, og regjeringen mistet flertallet.

Foran valget 2022 fikk partiet en uventet oppsving i oppslutningen, særlig blant unge velgere. Partiet mer enn tredoblet sin oppslutning til 7,9 % og økte fra 4 til 14 mandater, men det var ikke nok til å sikre flertall for den borgerlige siden ved valget.

Partileder fra 2009 var Anders Samuelsen, som også var utenriksminister fra 2016 til 2019. Han trakk seg som partileder etter det dårlige valget i 2019. Ny partileder fra 2019 er Alex Vanopslagh, som personlig fikk mye av æren for partiets beste valgresultat i 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg