Leskovac

Fra grillfestivalen i Leskovac i 2016
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Leskovac er en by i sørlige Serbia, 40 kilometer sør for Niš, med 94 758 innbyggere (2011). Byen og området er særlig kjent for sitt grillede kjøtt. Leskovac-grill (Leskovac roštilj) er et begrep over hele Balkan. Hvert år i september arrangerer byen en grillfestival (Rostiljijada) som tiltrekker seg store skarer av tilreisende.

Historie

Byen ble erobret av tyrkerne i 1454, og utviklet seg gjennom århundrene til et viktig handelsknutepunkt. Etter et opprør mot de tyrkiske herskerne i 1841 forverret situasjonen seg for de kristne serberne seg dramatisk. Byen ble frigjort fra ottomansk herredømme i 1877, og ble etter Berlinkongressen året etter en del av det selvstendige Serbia. I de følgende tiårene foregikk en storstilt industrireisning i byen, særlig av tekstilindustri, og Leskovac ble snart kjent som "Serbias Manchester".

Omfattende alliert bombing i 1944 la store deler av industrien og gamlebyen i grus. Byen ble i etterkrigstida gjenoppbygd etter en totalt ny plan, og svært lite av den gamle bebyggelsen finnes bevart. Industrien ble organisert som statlige kooperativer som ikke maktet å gjenvinne gammel storhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg