Leskovac, by i sørlige Serbia, 40 km sør for Niš, 95 000 innb. (2002). Byen og området er særlig kjent for sitt grillede kjøtt, og Leskovac-grill (Leskovac roštilj) er et begrep over hele Balkan. Hvert år i september arrangerer byen en grillfestival (Rostiljijada) som tiltrekker seg store skarer av tilreisende.

Byen ble erobret av tyrkerne i 1454, og utviklet seg gjennom århundrene til et viktig handelsknutepunkt. Etter et opprør mot de tyrkiske herskerne i 1841 forverret situasjonen seg for de kristne serberne seg dramatisk. Byen ble frigjort fra ottomansk herredømme i 1877, og ble etter Berlinkongressen året etter en del av det selvstendige Serbia. I de følgende tiårene foregikk en storstilt industrireisning i byen, særlig av tekstilindustri, og Leskovac ble snart kjent som "Serbias Manchester".

Omfattende alliert bombing i 1944 la store deler av industrien og gamlebyen i grus. Byen ble i etterkrigstida gjenoppbygd etter en totalt ny plan, og svært lite av den gamle bebyggelsen finnes bevart. Industrien ble organisert som statlige kooperativer som ikke maktet å gjenvinne gammel storhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.