Leskovac, by i sørlige Serbia, 40 km sør for Niš, 95 000 innb. (2002). Byen og området er særlig kjent for sitt grillede kjøtt, og Leskovac-grill (Leskovac roštilj) er et begrep over hele Balkan. Hvert år i september arrangerer byen en grillfestival (Rostiljijada) som tiltrekker seg store skarer av tilreisende.

Byen ble erobret av tyrkerne i 1454, og utviklet seg gjennom århundrene til et viktig handelsknutepunkt. Etter et opprør mot de tyrkiske herskerne i 1841 forverret situasjonen seg for de kristne serberne seg dramatisk. Byen ble frigjort fra ottomansk herredømme i 1877, og ble etter Berlinkongressen året etter en del av det selvstendige Serbia. I de følgende tiårene foregikk en storstilt industrireisning i byen, særlig av tekstilindustri, og Leskovac ble snart kjent som "Serbias Manchester".

Omfattende alliert bombing i 1944 la store deler av industrien og gamlebyen i grus. Byen ble i etterkrigstida gjenoppbygd etter en totalt ny plan, og svært lite av den gamle bebyggelsen finnes bevart. Industrien ble organisert som statlige kooperativer som ikke maktet å gjenvinne gammel storhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.