Faktaboks

Niš
Uttale
nisj
Niš

Niš er Serbias fjerde største by.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Niš

Niš ligger sørøst i Serbia, ved bredden av Moravas bielv Nišava.

Niš er en by i Serbia, ved Moravas bielv Nišava, 200 kilometer sørøst for Beograd. Byen har 260 237 innbyggere (2016) og er dermed landets tredje største by.

Økonomi

Niš er et viktig industrielt senter i Serbia med elektronisk industri, tobakk-, tekstil-, verksted- og næringsmiddelindustri. Byen er også et vei- og jernbaneknutepunkt. Niš flyplass er fire kilometer nordvest for byen.

Kultur

Det nasjonale museum i byen ble grunnlagt i 1933. Niš universitet, som ble etablert i 1965, har cirka 30 000 studenter fordelt på 15 fakulteter. Triniti-kirken som ble bygd i det 19. århundre, er den tredje største kristne kirken i Serbia.

Historie

Niš, som ble grunnlagt i 279 fvt., var Konstantin den stores fødested (Naissus) og en viktig østromersk by. Senere vekslet den mellom serbere og bulgarere, og ble i 1386 inntatt av tyrkerne (osmanerne). Niš ble serbisk i 1878.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg