Kungsbacka

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Kungsbacka er en by og kommune i Halland i Sverige.

Byen

Byen ligger 25 km sør for Göteborg sentrum, og regnes som en del av tettstedet Göteborg. Kungsbacka er kjent fra 1400-tallet. Byen har en del handels- og servicebedrifter.

Kommunen

Kungsbacka har Västkustens sørligste skjærgård, en overgangsform mellom Bohusläns brede skjærgård og Hallands og Skånes sandige løsmassekyst.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Kungsbacka kommune, 611 km2 med 83 348 innbyggere (2019), inngår i storbyregionen Stor-Göteborg. Kommunen har skjærgårdskyst i vest, og et kupert, skogrikt landskap med mange innsjøer innenfor. Kommunens nærhet til Göteborg har bidratt til en betydelig innflytting, særlig siden 1960-årene, av folk som har sitt arbeid i Göteborg.

Kommunesenter er Kungsbacka. Andre større tettsteder i kommunen er Onsala (12 343 innbyggere) og Billdal (15 007 innbyggere). På Onsala-halvøya ligger Onsala rymdobservatorium. Billdal ligger ved kysten, dels i Göteborg, dels i Kungsbacka kommune. Fra å være et lite strandsted foregikk en storstilt utbygging av boliger på 1980- og 1990-tallet, slik at Billdal vokste sammen med Kullavik i Kungsbacka kommune. Bebyggelsen består mest av småhus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg