Faktaboks

Kristian Thulesen Dahl
Født
30. juli 1969
Kristian Thulesen Dahl
Kristian Thulesen Dahl
Av /Europa-Parlamentets Informationskontor i Danm 𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Kristian Thulesen Dahl er en dansk politiker for Dansk Folkeparti (DF). Thulesen Dahl var en av strategene bak partiets gjennombrudd som et nytt høyreparti med en restriktiv innvandringspolitikk kombinert med forsvar for velferdsstaten og en aktiv eldrepolitikk.

Karriere

Kristian Thulesen Dahl var leder i Fremskridtspartiets Ungdom i 1991–1995 og har vært medlem av Folketinget fra 1994. Året etter var han medstifter av Dansk Folkeparti, der han ble politisk nestleder i 1996. Fra 1998 til 2021 var han leder for folketingsgruppen.

Thulesen Dahl ble partileder i Dansk Folkeparti i 2012, da han overtok etter Pia Kjærsgaard. Ved valget 2015 ledet han partiet til sitt beste valg med 21 prosent av stemmene, men partiet ble likevel stående utenfor regjeringen. Ved valget 2019 ble DF mer enn halvert og fikk bare 8,7 prosent av stemmene (se Folketingsvalg i Danmark). Og ved lokalvalget 2021 ble partiet halvert nok en gang og fikk bare 4,1 prosent av stemmene. Det førte til at Thulesen Dahl trakk seg som partileder på et ekstraordinært landsmøte i 2022 og ble avløst av Morten Messerschmidt.

Utdanning

Kristian Thulesen Dahl er utdannet jurist med spesialisering innen næringsliv (cand.merc. jur.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg