Lappudden
Kramfors. Landskap ved Vågsfjärden. Vågsfjärden er en tidligere fjord som på grunn av landhevingen er blitt avsnørt fra havet.

Kramfors er en by og kommune i Ångermanland i Sverige.

By

Byen ligger 90 kilometer nord for Sundsvall og har 6900 innbyggere (2020). Byen ligger ved Ångermanälvens utløp i Bottenhavet. I Kramfors dominerer handel og tjenesteytende næringer. Samtidig er Kramfors et jernbaneknutepunkt, og den nybygde høyhastighetsbanen Botniabanen har sitt sørlige endepunkt her.

Kommune

Folketallsutvikling.
Folketallsutvikling.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kramfors kommune tilhører Västernorrlands län, har et areal på 1706 kvadratkilometer med 18 000 innbyggere (2022). Kysten er sterkt innskåret med mange høye øyer som faller bratt ned mot havet (Höga kusten). Ångermanälven renner gjennom kommunen fra nordvest til sørøst.

Kommunens folketall har vært i tilbakegang siden første del av 1900-tallet. I perioden 1970–2018 har folketallet sunket med mer enn 10 000, og Kramfors er den kommunen i Sverige som har hatt den største nedgangen i folketall i perioden. Næringslivet har i lang tid vært dominert av skogindustri, men i senere tid har tjenesteytende næringer økt i betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg