Faktaboks

Konstantin Merezkovskij

Konstantin Mereschkowski

Født
4. august 1855, St. Petersburg, Det russiske keiserriket (nå Russland)
Død
9. januar 1921, Gèneve, Sveits
Konstantin Merezkovskij

Konstantin Sergejevitsj Meresjkovskij var en russisk biolog, mest kjent fordi han var den første som foreslo at organeller oppsto evolusjonært som følge av endosymbiose. Hypotesen ble i mange år ignorert, men ble gjenstand for ny interesse på 1950-tallet, da forskerne oppdaget at organeller som kloroplast og mitokondrier har sitt eget arvestoff (DNA). I dag er teorien om endosymbiose anerkjent som en fullgod forklaring på organellenes opphav.

Karriere og forskning

Merezkovskij ble født i Warszawa, som den gang var en del av Russland. Han studerte ved Universitetet i St. Petersburg fra 1875, hvor han ble foreleser i 1883, samme år som han giftet seg med Olga Petrovna Sultanova. I 1886 forlot ekteparet Russland og flyttet til Krim, muligens på grunn av rykter om pedofili. Meresjkovskij forlot Olga i 1898 og reiste til USA, hvor han blant annet jobbet med en samling kiselalger han hadde sanket i Svartehavet, ved Universitetet i Berkeley (under navnet William Adler). I 1902 vendte han tilbake til Russland, der han ble kurator i zoologi ved Universitetet i Kazan, og i 1905 publiserte han sitt mest kjente verk, med den engelske tittelen «On the Nature and Origin of Chromatophores in the Plant Kingdom», om organellenes opphav ved endosymbiose.

Personlig

Fra 1914 ble Meresjkovskij siktet for voldtekt av 26 unge jenter, deriblant flere barn. Han ble avskjediget fra universitetet og flyktet til Frankrike. Med tiden opplevde han muligens sinnsforstyrrelser, anså seg for å være en frelser for menneskeheten og deltok i flere antisemittiske kampanjer.

Meresjkovskij tok sitt eget liv på et hotellrom i Genève i 1921. Trass i hans omstridte liv og ustabile mentale helse regnes han for å ha gitt betydelige bidrag til den biologiske forskningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg