Klima i Tyrkia

Store deler av Tyrkia er fjellendt. Ararat, nær grensen mot Iran og Armenia, er landets høyeste fjellparti, og omfatter to vulkanske topper, Store-Ararat, 5165 moh., og Lille-Ararat, 3925 moh. Bildet viser Store-Ararat. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Typisk landskap i indre Tyrkia. Landsby nær Bogazale, ca. 150 km øst for Ankara. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fra Pamukkale i Menderesdalen. Formasjonene – kalksteinsterrasser – er dannet av en varm mineral-/kalkkilde som kommer ut i dagen like ovenfor og renner nedover dalsiden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Særpregede klippeformasjoner i Göreme, Kappadokia, dannet av vulkansk tuff, som delvis har blitt beskyttet av hardere bergarter. Erosjon har skapt de spisse, sukkertopplignende formene. Fordi materialet er mykt, er hus blitt hugd inn i fjellet. I dag inngår Göreme i en nasjonalpark, og er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Det er betydelig turisme i området. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Tyrkia tilhører både den tempererte og den subtropiske klimasone. Sør- og vestkysten har et typisk middelhavsklima, med milde, fuktige vintrer og hete, tørre somrer. Årsnedbøren er 400–800 mm, hvorav det meste faller om vinteren. Svartehavskysten og de tilhørende fjellkjedene får imidlertid også mye regn om sommeren, og den årlige nedbørmengden kan enkelte steder overstige 1000 mm. Middeltemperaturen for januar er ca. 10 °C langs sør- og vestkysten; ca. 5 °C langs nordkysten. I juli er middeltemperaturene 22–28 °C.

Det sentrale høylandet har tørt klima med 300–500 mm nedbør fordelt over året. I nivå 1000 til 1500 m o.h. er middeltemperaturen for januar mellom 0 og −5 °C, kaldest i øst. Julitemperaturene her er 20–25 °C. Det fjellrike Øst-Tyrkia (Armenia, Kurdistan) har litt mer nedbør enn sentralplatået, men temperaturvariasjonen mellom årstidene er enda mer ekstrem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg