Vega Televisor, ca. 1955
Vega Televisor var Norges første serieproduserte fjernsynsapparat. Det ble produsert om lag 250 apparater totalt. Dette eksemplaret er fra ca. 1955, og befinner seg ved Norsk Teknisk Museum.
Vega Televisor, ca. 1955
Av /industrimuseum.no.
Klaveness Vegas logo
Klaveness Vegas logo
Av .

Klaveness Radiofabrikk var en radio- og TV-fabrikk i Storgaten i Oslo. Fabrikken var i drift fra cirka 1936 til 1960. Klaveness produserte i hovedsak radioapparater, og var en typisk middels stor elektronikkbedrift i hovedstaden. Fabrikken var først ute med TV-produksjon i Norge. Vega Televisor, produsert fra 1952, var Norges første serieproduserte TV-apparat.

Historie

Klaveness Radiofabrikk ble startet og drevet av Anton Fredrik Klavenes (1915–1996). Han var ikke av rederslekten Klaveness eller fra stedet ved Sandefjord, men tok stavemåten både for fabrikken og eget navn. Fabrikken startet i 1930-årene, og den første radiomodellen Ken Rad K 201 ble lansert i 1936. I 1950-årene produserte radioer med betegnelsene Vega Clipper og Turist (reiseradioer).

I 1948 startet fabrikken utvikling av en fjernsynsmottaker, ledet av fabrikkens tekniske leder ingeniør Nils Arnesen. Året etter ble en prototyp prøvekjørt i København med godt resultat. En liten TV-sender med en rekkevidde på noen kilometer ble montert i Storgaten. I 1952, seks år før de offisielle prøvesendingene til NRK startet opp, kom den første Vega Televisor. I alt ble det produsert 250 slike apparater.

Klaveness er en av fem norske elektronikkbedrifter som har laget fjernsynsapparater. De fire andre var Tandberg Radiofabrikk, Radionette, Philips og RadioVisjon.

Klaveness avsluttet sin fjernsynsproduksjon rundt 1960, samme år som de regulære fjernsynssendingene startet i Norge, og de store norske og utenlandske produsentene satset for fullt. Dette kunne ikke en liten fabrikk konkurrere mot. Klaveness fortsatte i noen år blant annet med produksjon av en transistorbasert reiseradio som fikk anerkjennelse for godt design, og oppnådde en viss eksport. Fabrikasjon av egne radioer opphørte etter cirka 1965, men selskapet fortsatte med andre aktiviteter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg