Kina spilte inntil reformperioden startet en beskjeden rolle i verdenshandelen. Siden 1978 har imidlertid landet utviklet seg til å bli en svært viktig global aktør, og er en av verdens ledende handelsnasjoner. Etter 15 års forhandlinger tiltrådde Kina som medlem i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i 2001. Medlemskapet vil i perioden frem til 2005–2007 medførte en liberalisering av utenrikshandelen samt en generell modernisering og internasjonalisering av handels- og finans- og rettssystemet.

Kina har siden første halvdel av 1990-årene tradisjonelt hatt ett mindre overskudd på handelsbalansen med utlandet. De asiatiske landene er marked for halvparten av eksporten, og kilde for 2/3 av importen (2003). En vesentlig del av eksporten går til USA og Japan, mens 40 % av importen kommer fra Japan, Taiwan og Sør-Korea (2003). Et stort eksportoverskudd i samhandelen med USA har skapt store handelspolitiske følger og vanskeliggjorde medlemskapsforhandlingene med WTO.

Nær halvparten av eksporten kommer fra bedrifter etablert med utenlandsk kapital. Det meste av dette er investeringer som er gjort i Kina for å utnytte den billige arbeidskraften i landet. Eksporten består derfor av en stor del arbeidsintensive lettere industrivarer som blant annet tekstiler og leker men også elektriske og elektroniske produkter samt landbruksvarer. Importen består blant annet av ulike høyteknologiske produkter, maskiner og petroleumsprodukter og andre kapitalvarer. Import av landbruksvarer og energiprodukter forventes å øke i takt med den generelle veksten i både folketallet og i økonomien.

Eksport Import
Japan 13,6 18,0
USA 21,1 8,2
Tyskland 4,0 5,9
Taiwan 2,0 12,0
Sør-Korea 4,6 10,0
Klær, skotøy og tilbehør 16,0
Maskiner og transportutstyr 39,0
Tekstilfibere og tøyer 6,4
Matvarer og levende dyr 4,5
Sportsutstyr, leker m.m. 7,1
Brenselsstoffer 2,6
Maskiner og transportutstyr 46,4
Kjemikalier og kjemiske varer 13,0
Tekstilfibere og tøyer 7,5
Brenselsstoffer 6,6
Jern- og stålvarer 4,6
Matvarer og levende dyr 1,8

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.