Killing Joke er et britisk rockeband. De spiller dansbar postpunk med støyende gitarer og brutale tekster, og er kjent for sine energiske konserter der vokalisten framstår som ganske manisk.

Bandet ble dannet i London i 1978 av vokalisten og keyboardisten Jaz Coleman (født Jeremy Coleman, 1960), gitaristen Geordie (født Kevin Walker, 1958), bassisten Youth (født Martin Glover, 1960) og trommeslageren Paul Ferguson (født 1958). Medlemmene hadde bakgrunn fra punkeband og debuterte med EP-en Turn To Red i 1979.

Albumene Killing Joke (1980) og What's This For...! (1981) nådde Topp 50 i Storbritannia, hvor Revelations gikk helt opp til 12. plass i 1982. Youth dannet deretter poprockgruppa Brilliant og ble erstattet av bassisten Paul Raven (1961-2007). Night Time (1985), Brighter Than A Thousand Stars (1987) og Outside The Gate (1988) er mer kommersielle album, men bare førstnevnte nådde Topp 20 i hjemlandet, i likhet med Killing Jokes eneste store hit, Love Like Blood (1985).

Så ble Ferguson erstattet av trommeslageren Martin Atkins, som hadde spilt i Public Image Ltd. – et band Killing Joke ofte sammenlignes med. Bandet gjenopptok sitt gamle støyende sound på Extremities, Dirt & Various Repressed Emotions (1990). Killing Joke var en trio (Coleman, Geordie og Youth) på Pandemonium, som nådde Topp 20 i 1994. Oppfølgeren Democracy (1996) floppet.

Så ble det stille fra Killing Joke i flere år. Coleman skapte seg en karriere som komponist for symfoniorkestere. Youth ble remikser av dance-låter, en ettertraktet produsent (blant annet for The Verve, Heather Nova og Crowded House) og medlem av Paul McCartneys ambient elektronika-duo The Fireman.

Geordie, Coleman, Youth og Raven lagde albumet Killing Joke (2003), men Youth var ikke med på Hosannas From The Basements Of Hell (2006). Fra 2008 har bandets originalbesetning turnert igjen, og i 2010 ga de ut albumet Absolute Dissent. Så fulgte MMXII (2012) og Pylon (2015).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jon Julius Sandal

Hvordan kan denne artikkelen være kvalitetssikret? Den inneholder ganske grove faktafeil og fremstår som et hastverksarbeid. F.eks. har Geordie 'aldri' sluttet i Killing Joke og medvirker på samtlige utgivelser Killing Joke har hatt siden 1979 til i dag. Raven spilte bass på Hosannas From The Basements Of Hell, men Youth og Raven har vekselsvis vært bassister i KJ og ovelapper hverandre i 2003 på "Killing Joke" der også Dave Grohl medvirker. Raven døde i oktober 2007. Dessuten har Feast Of Fools ikke ennå kommet ut og kommer tidligst i september 2010.

svarte Jon Vidar Bergan

Jeg skal villig innrømme at jeg ikke har peiling på Killing Jokes musikk. Men jeg ble bedt om å skrive en artikkel om dem, og gjorde mitt beste ved å støtte meg på de kildene jeg har. Jeg har rettet opp feilene du påpeker (men det er uaktuelt å oppgi datoer og måneder for bursdager og dødsdager).Jeg oppfordrer deg til å utvide min artikkel slik at den blir mer informativ og opplyser mer om musikken. Bruk helst SNLs redigeringsverktøy. Til slutt kan jeg godkjenne dine rettelser. På forhånd takk.NB! Det fins ingen norsk Killing Joke-artikkel på Wikipedia.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg