Faktaboks

Khusrou 1. Anosharvan

Khosrow, Chosroes

Født
Ardestan
Død
579, Ktesifon
Khusrou 1
Khusrou 1 Anosharvan var den betydeligste av kongene i det nypersiske, sasanidiske, riket. Han regjerte fra 531 til sin død i 579. Her er Khusrou 1 illustrert i en bok fra 1483.
Library of Congress.

Khusrou 1. Anosharvan var den betydeligste av kongene i det nypersiske, sasanidiske, riket. Han var sønn av Kavadh 1 og regjerte fra 531 til 579. Khusrou 1 er i ettertiden kjent som en stor konge og filosof, og er en sentral skikkelse i persiske sagn og fortellinger.

Khusrou 1 utvidet riket og førte mange kriger mot bysantinerne i vest og mot ulike folkestammer i nord og øst. Mest kjent er hans møter med den østromerske keiseren Justinian 1. Han erobret også det sørvestlige Arabia fra etioperne, også her i konkurranse med Justinian. I hans regjeringstid ble det også bygget nye byer, offisielle bygninger og palasser. Veier ble utbygget og vedlikeholdt, og administrasjonen ble forbedret. Khusrou 1 er også kjent som den som innførte et rettferdigere og mer effektivt skattesystem, et system som senere ble overtatt av araberne.

Zoroastrismen var statsreligion i sasanideriket, og det var i denne tiden de hellige skriftene, Avesta, ble samlet, nedskrevet og redigert. Khusrou 1 skal likevel ha vært åpen for både andre religioner, vitenskap og filosofi, og filosofer som flyktet fra kristne læresteder i Det bysantinske riket, skal ha funnet et fristed hos ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg