Judy Collins

Faktaboks

Judy Collins
Judith Marjorie Collins
Uttale
kˈålinz
Født
1. mai 1939, Seattle, Washington

Artikkelstart

Judy Collins er en amerikansk sanger, komponist og gitarist som i 1960-årene var en av de mest populære visesangerne. Hun er kjent for sin vakre sopranstemme og sine personlige tolkninger av sanger av blant andre Leonard Cohen, Joni Mitchell og Bob Dylan. Siden har hun eksperimentert med ulike stilarter. Hun er oppvokst i Denver.

Hennes største hits er Joni Mitchells sang Both Sides Now (1968), Amazing Grace (1970) og Stephen Sondheims Send In The Clowns (1977).

Collins har alltid vært politisk og sosialt engasjert, og hun har blant annet vært aktiv innen borgerrettsbevegelsen og miljøbevegelsen. Hun har også arbeidet med teater og film, og skrevet selvbiografien Trust Your Heart (1987).

Mens Collins fra debuten A Maid Of Constant Sorrow (1961) og de fem neste albumene bare hadde tolket andres sanger, debuterte hun som låtskriver på Wildflowers (1967), som er hennes mest solgte album sammen med Who Knows Where The Time Goes (1968), Whales & Nightingales (1970) og Judith (1975).

I 2019 ga hun ut et album sammen med Jonas Fjeld og det amerikanske bluegrassbandet Chatham County Line: Winter Stories. Det ble nominert til Spellemannprisen i countryklassen. I 2020 kom cd-en og dvd-en Winter Stories: Live from the Oslo Opera House.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg