Faktaboks

Joseph Whitworth
Født
1803
Død
1887
Joseph Whitworth, 1846

Joseph Whitworth, britisk ingeniør, opphavsman til gjengestandarden Whitworth.

Etter læreår ved Henry Maudslays verksted i London grunnla han eget maskinverksted i Manchester i 1833. Her utviklet han blant annet en målemaskin med til da uovertruffen nøyaktighet, og sammen med denne et standardisert system for skruer og muttere. Ved verdensutstillingen i 1851 ble Whitworths utstilling av blant annet skruedreiebenk, planfres, bormaskiner, slottingmaskin og profileringsmaskin (se verktøymaskiner) en demonstrasjon av Storbritannias overlegne stilling innen metallbearbeiding. For den britiske armeen utviklet Whitworth en metode for framstilling av seigt stål som viste seg tradisjonelt hardt stål overlegent, blant annet i artilleriet.

Whitworth-gjenger eksisterer fremdeles, men er i dag nokså lite brukt. Metriske gjenger (også kalt millimetergjenger, det vil si vanlige grove gjenger og de mindre brukte fingjengene) og i noen land UNC / UNF (unified coarse og unified fine tommegjenger) er i dag dominerende på skruer og muttere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg