Faktaboks

Joos de Momper
Joos Jodocus de Momper
Født
1564, Antwerpen, Belgia
Død
5. februar 1635, Antwerpen, Belgia
Landskap med Ikaros' fall
Joos de Mompers modne stil karakteriseres av en utviklet sans for linjeføring, hvor bergformasjoner og lignende arrangeres til uttrykksfulle silhuetter.

Joos de Momper var en flamsk maler, hovedsakelig virksom i Antwerpen. Han var elev av sin far Bartholomeus Momper, deretter av Gillis van Coninxloo. Han var også sterkt påvirket av landskapsmaleriene til Pieter Brueghel den eldre.

Mompers modne stil karakteriseres av en utviklet sans for linjeføring, hvor bergformasjoner og lignende arrangeres til uttrykksfulle silhuetter. Også den tredimensjonale virkningen er meget påtagelig. I motsetning til samtidens flamske maleri ellers, er detaljbehandlingen summarisk og penselføringen meget fri og «subjektiv». Koloristisk beveget han seg fra en slags kromatisk treklang med brunt, blått og grønt som hovedkomponenter, mot det brunlig helhetstonale.

Ettertiden har sett ham som en foregangsmann i landskaps- og marinemaleriet, og Hercules Seghers synes å ha mottatt sterke inntrykk fra ham.

Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Berglandskap og Høsten, hvor staffasjen som vanlig er utført av Jan Brueghel den eldre.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Joos de Momper

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg