Jonas Eika

Faktaboks

Jonas Eika
Født
1991
Jonas Eika er en dansk forfatter som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i 2019.
Av /TT/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Jonas Eika er en dansk forfatter. Han ble utdannet ved den danske Forfatterskolen i 2015 og ble i 2019 tildelt Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen Efter Solen.

Forfatterskap

Eika debuterte i 2015 med den sosialrealistiske romanen Lageret Huset Marie om en ung mann i tyveårene som forsøker å navigere mellom nattarbeidet på et lager, vennegjengen og et kaotisk kjærlighetsforhold. Sentralt står problemet med å fare vill i livet. Lageret er en trussel mot menneskeverdet, vennegjengen mister grepet om livet i stoffer og dataspill, og kjærlighetsforholdet trues av angsten for å bli forlatt.

I den samfunnskritiske science fiction-novellesamling Efter Solen (2018), som han ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for i 2019, er fokus flyttet til en dystopisk verden hvor nåtiden er lett forandret, og hvor det skjer uforklarlige og fantastiske ting. Samfunnskritikken samler seg om hvordan den finansielle verdens økonomiske logikk er drevet inn i alle menneskelige forhold. I denne nye normaliteten har det enkelte menneske blitt en ting som forsøker å danne en meningsfull eksistens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg