Jonas Øglænd, født i Sandnes, var en norsk kjøpmann og industrigründer. Han grunnla selskapet som vokste til det store konsernet Jonas Øglænd A/S.

Jonas Øglænd var kjøpmann i Sandnes fra 1868. Han drev landhandel og importerte som en av de første på Jæren  kunstgjødsel til landbruket. Sammen med sine sønner Jakob (1871–1950) og Lars (1880–1953) fikk han skandinavisk agentur på den amerikanske sykkelen The World, og begynte med egen produksjon etter å ha sikret seg eneforhandlerretten på Torpedo-navet oppfunnet av Ernst Sachs 1903. Sykkelproduksjonen ble en stor suksess. I 1932 fikk sykkelen navnet D.B.S. (forkortelse for Den beste sykkel), og fra 1949 eksporterte bedriften også sykler til utlandet.

Jonas Øglænd solgte også konfeksjon i landhandelen han drev i Sandnes. Noen av klærne kjøpte han inn fra hjemmeværende syersker. Denne produksjonen ble utvidet til en konfeksjonsfabrikk i Sandnes i 1926, som utviklet seg til å bli landets største i 1960-årene og var grunnlaget for Cubus-kjeden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.