John Terry

Faktaboks

John Terry

John George Terry

Født
7. desember 1980, London, England

Artikkelstart

John Terry, engelsk fotballspiller, med posisjonen midtstopper på Aston Villa.

Terry blir regnet som en av verdens beste midtstoppere, og er særlig kjent for sin ballsikkerhet, sterke fysikk og gode spilleforståelse. Han er den mest suksessrike kapteinen i Chelseas historie og vant blant annet Premier League fem ganger og Mesterligaen i 2011–2012.

Klubbkarriere

Terry kom til Chelsea som 14-åring etter å ha tilbrakt tre år i ungdomsavdelingen til West Ham United. Han ble i utgangspunktet hentet til klubben som sentral midtbanespiller, men på grunn av mangel på forsvarsspillere ble han flyttet ned på midtstopperplass.

Terry debuterte for Chelseas førstelag i en cupkamp mot Aston Villa i 1998. I 2000 var han på et kort utlån i Nottingham Forest, men ble raskt en sentral spiller i Chelseas startoppstilling da han kom tilbake til klubben.

Etter periodevis å ha vikariert for Marcel Desailly som kaptein, ble Terry tildelt kapteinsbindet på fast basis i starten av sesongen 2004–2005. Denne sesongen vant Chelsea Premier League, og Terry kunne løfte ligatrofeet som klubbens kaptein. I 2005 ble han også kåret til Årets Spiller i Premier League.

Terry spilte 717 kamper og scoret 67 mål for Chelsea før han ble hentet til Aston Villa sommeren 2017.

Meritter

Siden John Terry ble hentet inn i Chelseas førstelagstropp i 1998, har han vært med på å vinne Champions League én gang, Premier League fem ganger, FA-Cupen fem ganger, Cupvinnercupen og Supercupen én gang, Europaligaen én gang, samt Carling Cup tre ganger og Community Shield tre ganger.

John Terry debuterte for det engelske landslaget i 2003. Han spilte 78 landskamper, hvorav 34 var som kaptein, før han la opp som landslagsspiller i 2012.

Kontroverser

I løpet av sin karriere har Terry vært involvert i flere kontroversielle episoder, både på og utenfor fotballbanen. Han ble blant annet rettslig tiltalt for en voldsepisode i 2002 og for rasistiske uttalelser mot fotballspilleren Anton Ferdinand i 2012, men ble frikjent i begge sakene.

Rasismesaken gjorde at Terry ble fratatt kapteinsbindet på det engelske landslaget, før han selv valgte å trekke seg fra alt videre landslagsspill. Saken endte med at Terry ble dømt til fire kampers karantene av det engelske fotballforbundet i september 2012, for bruk av «støtende språk inneholdende en henvisning til hudfarge og/eller rase».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg