Faktaboks

John Terry

John George Terry

Født
7. desember 1980, London, England
John Terry, 2009
John Terry, 2009
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

John Terry er en engelsk, tidligere fotballspiller.

Terry ble regnet som en av verdens beste midtstoppere, og var særlig kjent for sin ballsikkerhet, sterke fysikk og gode spilleforståelse. Han er den mest suksessrike kapteinen i Chelseas historie og vant blant annet Premier League fem ganger og Mesterligaen i 2011–2012.

Fakta

  • Landskamper: 78
  • Mål: 6

Klubber

Meritter i klubbfotball

Terry kom til Chelsea som 14-åring etter å ha tilbrakt tre år i ungdomsavdelingen til West Ham United. Terry debuterte for Chelseas førstelag i en cupkamp mot Aston Villa i 1998, og ble fast på laget i løpet av høsten 2000.

Etter periodevis å ha vikariert for Marcel Desailly som kaptein, ble Terry tildelt kapteinsbindet på fast basis i starten av sesongen 2004–2005. Denne sesongen vant Chelsea Premier League, og Terry kunne løfte ligatrofeet som klubbens kaptein. I 2005 ble han også kåret til Årets Spiller i Premier League.

Siden John Terry ble hentet inn i Chelseas førstelagstropp i 1998, har han vært med på å vinne Champions League én gang, Premier League fem ganger, FA-Cupen fem ganger, Europaligaen én gang, samt ligacupen tre ganger og Community Shield tre ganger.

Terry spilte 717 kamper og scoret 67 mål for Chelsea før han ble hentet til Aston Villa sommeren 2017.

Meritter med landslaget

John Terry debuterte for det engelske landslaget i 2003, og spilte blant annet i to VM (2006 og 2010). Han spilte 78 landskamper, hvorav 34 var som kaptein, før han la opp som landslagsspiller i 2012.

Kontroverser

I løpet av sin karriere har Terry vært involvert i flere kontroversielle episoder, både på og utenfor fotballbanen. Han ble blant annet rettslig tiltalt for en voldsepisode i 2002 og for rasistiske uttalelser mot fotballspilleren Anton Ferdinand i 2012, men ble frikjent i begge sakene.

Rasismesaken gjorde at Terry ble fratatt kapteinsbindet på det engelske landslaget, før han selv valgte å trekke seg fra alt videre landslagsspill.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg