Jedburgh

Artikkelstart

Jedburgh er en liten by i Scottish Borders kommune, 65 kilometer sørøst for Edinburgh i Skottland, Storbritannia. Byen ligger ved hovedveien mellom den engelske grensen og Edinburgh og regnes for å være inngangsporten til Skottland. Jedburgh hadde 4030 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Faktaboks

Uttale
dʒˈedbərə

Gjennom byen renner elven Jed Water og ved bredden anla David 1 et slott i 1174 som tidvis fungerte som kongebolig, men som var så ofte okkupert at engelskmennene at det ble oppfattet mest som en trussel og følgelig revet i 1409. På stedet er det bygget et fengsel, kjent som «The Castle». David 1 anla også et kloster i 1147 for augustinske munker fra Beauvais i Frankrike, et kloster som i dag eies av National Monument Commission. Jedburgh var stadig omstridt under grensekrigene på 1500-tallet og ble brent flere ganger.

I dag er Jedburgh et industrisenter med tekstil- og elektronisk industri. Den fruktbare jorda er ideell til pæredyrking og gjennom flere århundrer var pærehandelen en viktig næring. Fortsatt finnes pæretrær og pærehager i byen, selv om flesteparten av dem er borte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg