James Dyson

Faktaboks

James Dyson
Født
2. mai 1947, Cromer, Norfolk, England
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

James Dyson er en britisk industridesigner, entreprenør og oppfinner. Han revolusjonerte hjemhusholdningen med den poseløse cyklonstøvsugeren.

Teknologi og hygiene er retningsgivende for James Dysons produkter. Han slo igjennom sent i 1970-årene med en støvsuger uten støvsugerpose. Ideen til produktet fikk han fra sagbruk, som bruker tilsvarende teknologi. Dyson har senere brukt teknologien i en rekke andre produkter, som Airblade (2004–2006), en håndtørker som blåser vannet vekk fra hendene. Airblade er både mer hygienisk og energieffektivere enn en tradisjonell varmtlufthåndtørker. Dysons designmetodikk er bygd på innovativt tenkende og å lage produkter ved å prøve og feile.

I tillegg til innovasjon er James Dyson en entreprenør som har skapt et internasjonalt selskap i eget navn. Han vektlegger bærekraft og opprettet i 2002 James Dyson Foundation. Det har som mål å støtte utdanning rundt design og ingeniørteknologi. Stiftelsen samarbeider med universiteter, som blant andre University of Cambridge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg